DISTRIBUIȚI

Dacă te pregătești să mergi în Marea Britanie la muncă, ai auzit cu siguranță despre ”NIN-o”.

Pare o adunătură întâmplătoare de litere care sună amuzant, dar, pe cât de amuzant sună, pe atât de importantă este pentru activitatea legală în câmpul muncii din Marea Britanie.

Fără NIN nu te poți angaja oficial la muncă

Și ca să ne asigurăm că știi unde, când și cum poate fi obținut, îți explicăm totul pas cu pas.

Ce este NIN-ul

NIN este un acronim, care vine de la National Insurance Number (numărul național de asigurare). Echivalentul NIN-o în Republica Moldova este numărul de asigurare socială.

De ce ai nevoie de NIN

Cu ajutorul NIN-ului poți face plățile sociale. Pe acest număr se vor deconta taxele tale. Practic fără el nu poți avea o activitate economică legală, deci nu te poți angaja la muncă. De fapt poți s-o faci, dar cu o singură condiție – că deja ai început procesul de obținere a numărului.

Cine poate să aibă un NIN

NIN poate fi obținut de orice persoană care se află legal în Marea Britanie, fie el cetățean englez, sau cetățean al UE. Cetățenii Moldovei pot cere acest număr doar dacă se află legal în Marea Britanie. Ceea ce înseamnă că dacă se află cu viză turistică în Marea Britanie, nu pot obține acest număr.

Cum obții NIN-ul

Trebuie să faci un apel telefonic la autoritatea responsabilă (vezi AICI numărul de telefon) și să ceri să ți se facă o programare. Reprezentantul legal te va anunța data la care vei fi programat pentru a te prezenta la interviu.

La interviu vei primi câteva întrebări despre motivul pentru care te afli în Marea Britanie, locul de trai și dacă te afli în mod legal acolo. Interviul durează puțin și n-ar trebui să întâmpini greutăți cu el.

Dacă îți demonstrezi legalitatea aflării tale în Marea Britanie și vei ști să-ți motivezi scopul, atunci la scurt timp după interviu vei primi prin poștă o scrisoare care va conține NIN-ul.

NIN-ul este compus din nouă simboluri, două litere la început, șase cifre la mijloc și încă o literă la final.

Important! După ce ai primit numărul, trebuie să-l păstrezi cu grijă pe toată perioada activității tale în Marea Britanie. În cazul în care pierzi acest NIN, există posibilitatea să-l recuperezi, dar cel mai bine – să nu se întâmple acest lucru. Cum ai grijă de un act de identitate, exact așa trebuie să ai grijă și de această scrisoare. De fapt, cel mai important e acest număr, nu scrisoarea în sine.

Apropo, toată procedura de obținere a NIN-ului este gratuită.

Dacă mai ai nevoie de detalii, contactează-ne și cu mult drag îți vom răspunde.

Doar cu NEXUS, migrează pregătit, revino mulțumit!

sursa foto: stocksnap