DISTRIBUIȚI

Zilele Diasporei din acest an au fost pline de activități frumoase și colorate, în care ne-am implicat cu cea mai mare plăcere și cu mult suflet. Chiar dacă nu e toamnă, încă, noi ne-am apucat să numărăm bobocii… adică rezultatele. Dar s-o luăm treptat, pentru că avem multe de povestit.

Pe 18 august am avut posibilitatea să comunicăm în mod direct cu peste 30 de moldoveni, care au participat la seminarul tematico-informativ NEXUS, organizat în cadrul Zilelor Diasporei 2017 în parteneriat cu Biroul pentru relații cu diaspora.

La acest atelier am cunoscut moldoveni reveniți din Italia, SUA, Rusia, Portugalia etc. Timp de o oră am prezentat participanților conceptul NEXUS și noile abordări în sprijinul migranților și al familiiilor lor. Am explicat modul în care funcționăm și cum putem să ajutăm migranții la plecare, când se află peste hotare și când revin acasă.

După un cuvânt de salut din partea noului Coordonator NEXUS Moldova, Ulrike Bruederle, echipa a trecut la prezentarea propriu-zisă a ceea ce este și face NEXUS.

Cornelia Ciofu, manager centre NEXUS, a vorbit despre scopul nostru și despre ce înseamnă migrația circulară și cum poate beneficia țara noastră de pe urma impactului pozitiv al migrației circulare.

Cornelia a prezentat unele date ale studiilor IASCI-CIVIS, din 2013 și din 2015. Studiile arată că numărul migranților reveniți în Moldova este în  creștere. Dacă în 2013 erau 44 000 de moldoveni reîntorși, în 2015 cifra s-a ridicat la 52 000. Colega noastră a făcut prezentarea serviciilor NEXUS, unde a vorbit despre necesitatea, complexitatea și calitatea muncii pe care o fac specialiștii noștri. Mai mult decât atât, Cornelia a punctat și avantajul de a beneficia de aceste servicii la prețuri foarte mici.

Serviciile și prețurile noastre pot fi găsite AICI.

În mod special pentru acest eveniment, NEXUS a pregătit un SPOT VIDEO, care a fost lansat în cadrul atelierului. Prin acest filmuleț am încercat în 35 de secunde să explicăm tot ceea ce înseamnă NEXUS, cum putem ajuta,  când putem ajuta și, firește, cum și unde putem fi găsiți.

Slavian Guțu, manager comunicare strategică și parteneriate, a vorbit și despre numărul de parteneriate semnate în acest an și diversitatea de servicii relevante puse la dispoziția migranților. Slavian a menționat despre posibilitatea de a obține cele mai bune servicii de la partenerii noștri de încredere cu reduceri speciale, oferite în exclusivitate pentru clienții NEXUS.

Lista partenerilor NEXUS și serviciile oferite de aceștia le găsești AICI.

Slavian s-a referit și la eforturile depuse de NEXUS în ceea ce privește stabilirea de parteneriate cu cele mai reprzentative organizații diasporale ale moldovenilor aflați peste hotare. Acest proces este actualmente în plină derulare.

Ulrike Bruderle, coordonatorul NEXUS, împreună cu Mihai Cebotari, specialist migrație și dezvoltare, au prezentat noul produs elaborat special pentru Zilele Diasporei – mapa migrantului.

Mapa are două scopuri. Cu ajutorul ei ne propunem să oferim toată informația urgentă, stocată într-un singur lor, dar și pentru a servi drept un mijloc de depozitare a documentelor personale. Cei care au fost prezenți la atelier, au primit în dar câte o mapă în care își vor putea păstra actele, dar și din care se vor putea informa.

Tot la acest atelier a fost lansat și noua pagină web, care are mai multe categorii și mai multe informații utile. Laura Grigore, manager marketing online, a menționat că pe noua pagină pot fi găsite serviciile NEXUS, dar și serviciile partenerilor noștri. Iar clienții noștri pot lăsa solicitările lor direct pe site, fără să ne contacteze în mod privat. Tot ceea ce trebuie să faci e să apeși butonul ”solicită consultanță” și devii în mod automat clientul nostru. Iar în decurs de câteva zile vei primi răspuns la cererea ta.

Membrii diasporei au fost interesați de serviciile noastre. Ei ne-au sugerat să ne implicăm mai mult la nivel internațional și să venim cu soluții pentru cei care sunt departe de Moldova și vor să revină acasă. Ceea ce ne și planificăm să facem în viitorul apropiat. Ne propunem ca până la finalul anului să stabilim noi legături și parteneriate cu diaspora. În așa mod vom înțelege mai bine și mai în detaliu care sunt necesitățile moldovenilor pleacați și cum am putea dezvolta noi produse și servicii dedicate lor.

”Adoptă un vot” este un alt eveniment la care am fost invitați și de la care n-am putut lipsi. Colega noastră, Cornelia Ciofu, a vorbit și de această dată despre serviciile noastre, scopul nostru și planurile pe care le avem pentru viitorul apropiat. Ea a reușit să interacționeze cu mai mulți membrii ai diasporei și să creeze conexiuni. Sperăm că datorită acestor legături, vom reuși să dezvoltăm noi servicii.

Colegii noștri de la Centrul NEXSU Chișinău împreună cu coordonatorul NEXUS, Ulrike Bruderle, au fost alături de Biroul pentru relații cu diaspora și la Gustar, unde s-a adunat multă lume bună, care a venit să sărbătorească Zilele Diasporei.

Experții NEXUS de la Chișinău au reușit să guste din muzica bună, să se bronzeze la soare, să împartă materiale informaționale, dar și să ofere consultații migranților și potențialilor migranți. Colegii noștri au pregătit și o surpriză. Toți doritorii de a se abona la noutățile NEXUS au participat în mod automat la o loterie gratuită, cu premii garantate. Cei care au îndeplinit formularul nostru au avut posibilitatea să câștige mape, carnete, pixuri și alte premii marca NEXUS.

La nivel local, centrele NEXUS au fost implicate în mai multe evenimente. Centrul NEXUS Ungheni a participat la deschiderea Parcului central din Ungheni, care a fost renovat datorită fondurilor oferite de SDC prin proiectul MiDL. Pentru reparația acestui parc, au donat și unghenenii din străinătate. Banii au fost adunați în urma colectărilor de fonduri cu ajutorul rețelelor de socializare. Colegul nostru, Andrian Cheptonar, directorul Centrului NEXUS Ungheni, s-a implicat în mod direct și i-a convins pe cei de acasă și de peste hotare să se implice în acest proiect.

Centrul NEXUS Edineț a participat la mai multe evenimente organizate de partenerii noștri locali, dar au reușit și să organizeze pentru al doilea an consecutiv Festivalul moldovenilor migranți ”E creativ acasă”.

Colegele noastre au mobilizat APL-ul și migranții creativi și au făcut o sărbătoare frumoasă. Mai multe detalii despre eveniment, vezi AICI.

Sergiu Andronachi și Irina Coropceanu, împreună cu primarul de Cimișlia, Gheorghe Raileanu, au invitat migranții și potențialii migranți la o discuție cu cafea. La care au vorbit despre problemele localității, dar și despre cum ar putea contribui fiecare membru al comunității ca Cimișlia să devină un oraș dezvoltat.

Colegele de la NEXUS Cahul au alergat întreaga săptămână. Ele au reușit să fie prezente la toate evenimentele locale dedicate Zilelor Diasporei. Și pentru că sunt harnice, au organizat evenimentul ”Obține grantul pentru afacerea ta” în parteneriat cu Camera de Industrie și Comerț, la care au vorbit despre programul de granturi IFAD.

Tamara, Stela și Natalia au reușit să fie prezente și în vămile din sudul țării, pentru a distribui materiale informaționale NEXUS.

Vezi AICI unde a reușit și ce a mai reușit să facă echipa NEXUS Cahul.

Natalia Harștea și Ghenadie Gaidibadi au pregătit la Rezina un atelier informativ ”Migrația. De vorbă cu copiii…” unde au explicat celor mici ce înseamnă migrația și cum ea funcționează. Copiii au rămas încântați de activitățile pe care le-au propus colegii noștri. Cel mai mult le-a plăcut să făurească un zmeu decorativ în care să scrie câte un mesaj adresat părinților aflați departe.

Luna august a fost plină pentru noi, dar nouă ne plac activitățile și provocările și ne bucurăm când avem rezultate frumoase.

Acum, la final de lună spunem un singur lucru – doar cu NEXUS, migrează pregătit, revino mulțumit!