DISTRIBUIȚI
Svetlana Oudar, avocată în Franța și câștigătoarea proiectului ”Transfer de cunoștințe și de practici în vederea creării unui cadru legislativ favorabil investițiilor străine din Republica Moldova ”, împreună cu Doina Guzun, coordonatoarea respectivului proiect, au organizat astăzi la NEXUS o masă rotundă cu tema ”Rolul unui sistem legislativ accesibil și transparent în procesul de atragere a migranților moldoveni să investească în Republica Moldova”.

Prin acest eveniment, Svetlana și Doina, care sunt și colegele noastră în cadrul Centrului NEXUS Paris și-au propus să prezinte bunele practici ale cadrului legislativ francez privind investițiile străine.

Svetlana spune că tot mai mulți moldoveni din Franța sunt interesați să dezvolte o afacere în Moldova. Și ei au o mulțime de motive să-și dorească acest lucru. În Moldova există o piață de desfacere, impozitele de aici sunt mult mai mici decât în străinătate, forțe de muncă ieftine sunt destule, oportunități sunt multe. Dar pe lângă toate aceste beneficii, clienții Svetlanei au temeri, dar și anumite cerințe. Migranții vor să afle care sunt posibilitățile de acasă. Ei își doresc să cunoască domeniile în care ar putea să dezvolte o afacere, vor să afle care sunt impozitele din Moldova, care este legislația fiscală etc.

Tocmai din acest motiv, Svetlana și Doina au venit cu o misiune specială – vor să afle cum pot să-i ajute pe cei din Franța, ca să suprapună realitatea de aici cu necesitățile lor de a investi într-o afacere în Moldova.

Tot ele spun că moldovenii vor să investească în afaceri proprii, nu în unele care deja există. Ei vor să construiască totul de la început și să fie stăpâni pe afacerile pe care le pornesc.

Pentru a afla răspunsul la întrebările lor, la masa rotundă au fost invitate mai multe instituții, atât guvernamentale cât și neguvernamentale, care cunosc situația legislativă, economică și fiscală din Moldova. Reprezentanții de la OIM Moldova, BRD, SDC,  OFII, ODIMM, UNDP, și CALM au fost prezenți. Aceștia au împărtășit cunoștințele și experiența lor.

Pe de altă parte, avocata și-a dorit să împărtășească și experiența pe care a acumulat-o în Franța. Potrivit ei, investitorii din străinătate se tem de instituționalizare, expropriere și evicțiune. Mai simplu spus, au temeri că legislația de aici să nu favorizeze preluarea proprietăților lor de către instituțiile publice. Svetlana spune că investitorii au nevoie de siguranță. În caz de litigii, legea să fie transparentă. Să existe experți independenți care să facă o expertiză separată, la care toate părțile sunt invitate.

La eveniment a fost prezentă și șefa BRD, Olga Coptu, care a menționat că ei depun toate eforturile să mențină legătura cu membrii diasporei. Și s-a arătat recunoscătoare pentru că a avut posibilitatea să transmită prin Doina și Svetlana un mesaj celor din Franța. Olga i-a invitat pe toți cei care au expertiză în diferite domenii, care se află în diaspora, să se implice în formularea și dezbaterea politicilor sociale, în reforme, direct cu consilierii primului ministru pentru dezvoltarea țării. Șefa BRD a menționat că ei sunt mereu deschiși pentru colaborare și dacă apar probleme care intră în competența lor, atunci ei cu cel mai mare drag se implică în vederea soluționării acestora.

Menționăm că proiectul ”Transfer de cunoștințe și de practici în vederea creării unui cadru legislativ favorabil investițiilor străine din Republica Moldova ” este parte din Programului ”Diaspora Engagement Hub” în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).