DISTRIBUIȚI

De obicei stă cu capul aplecat și urmărește lumea pe sub sprâncene. Vorbește puțin, dar bine. Atunci când deschide gura, înseamnă că are ceva important de spus. Și da, o face cu foarte mult simț al umorului. Deși uneori îți creează impresia că nu înțelege nimic din ce-i vorbești, cu timpul, percepi că el analizează ceea ce spui și cum o spui. Pentru că el deja știe ceea ce spui și unde vrei să ajungi. De un an de zile el este colegul nostru, pentru că stă la cârma Centrului NEXUS Rezina. De un an, Ghenadie Gaidibadi este alături de noi. Dar până a ajunge în echipa noastră a cutreierat o jumătate de lume. Ca și mulți alți tineri, a plecat în străinătate – după bani, după o viață mai bună, după îndeplinirea visului.

A fost. A văzut. A adunat bani și a revenit acasă. Aici și-a dezvoltat o afacere în domeniul construcțiilor și s-a alăturat echipei NEXUS.

E miercuri și e ziua poveștilor adevărate. Avem o nouă istorie de migranți.
Azi ne povestește Ghenadie Gaidibadi, directorul Centrului NEXUS Rezina.

Ghenadie, chiar dacă ești colegul nostru și te știm de un an de zile, a venit momentul să ne spui mai multe despre tine.

Provin dintr-o familie de intelectuali dintr-un mic sat pitoresc al r. Rezina. M-am născut în Habarovsk, Rusia, iar peste un an familia mea s-a mutat în Moldova. Pot să spun că și părinții mei au fost emigranți reveniți. În Țahnăuți mi-am petrecut copilăria, după care, fiind pasionat de chimie, am urmat Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, din cadrul Universității de Stat din Moldova. După ce am terminat facultatea, am rămas să lucrez pentru un salariu destul de modest.

Să înțeleg că salariul mic a fost motivul pentru care ai decis să părăsești Moldova…

Fiind tânăr și neliniștit m-am gândit să îmi încerc norocul imigrând în țara frunzei de arțar, Canada. Pentru că aveam în gând acest scop, m-am angajat la o fabrică de ciment din Rezina. Am făcut acest lucru ca să obțin experiență de muncă, lucru atât necesar, dacă dorești să pleci în Canada. După o perioadă de muncă la fabrică, am depus dosarul pentru emigrare în Canada. Și, după o perioadă de timp, m-am trezit în Montreal (râde).

Și, cum a fost Canada, care a fost prima impresie despre noua ta casă?

Inițial, am gustat și eu din șocul cultural pe care-l au majoritatea moldovenilor care pleacă într-o țară străină. Foarte repede am înțeles că aici viața e trepidantă, unde toți oamenii se grăbesc și totul e în mișcare.

Mi-a trebuit un pic de timp să mă adaptez ritmului accelerat și forfotei urbane din Montreal.

Ce amintiri ai legate de Canada?

Am avut parte de amintiri frumoase, dar și un pic neplăcute pe parcursul celor trei ani în calitate de rezident. Nu a fost chiar …”wow!”, mai ales  de la început. Am călătorit prin țară. Și, împreună cu soția mea Elena, am vizitat renumitele cascade Niagara și Montmorency. Dar și mega orașele Ottawa, Toronto, etc.. Canada e frumoasă pentru pădurile sale întinse și lacurile impresionante. Cred că în Canada merită să vii nu pentru orașele sale, ci pentru natura sa fantastică.

Tot acolo, viața mi-a adus un cadou- fetița noastră, Valeria. În plus, am rămas uimit de ospitalitatea canadienilor. Ei sunt foarte toleranți cu străinii și au și mentalitatea asta nediscriminatorie. Acceptă orice idei trăsnite și chiar aș menționa că excesul de toleranță mă nedumerea pe alocuri (iar râde).

Canadienii sunt foarte amabili, lipsiți de impulsivitate, harnici ca germanii și cu un comportament adecvat. În plus, această atitudine este reglementată și de o serie de documente, declarații pentru promovarea libertății și toleranței, lucru nemaiauzit la noi.

Cum a fost cu integrarea socială în Canada?

Canada e o țară de imigranți cu o diversitate culturală și cu multe naționalități, de aceea, a fost destul de ușor să ne adaptăm la noile condiții.

Știam bine franceza, fapt care mi-a permis să îmi găsesc un loc de mucă bine plătit și să îmi asigur un trai liniștit. Dar eu am simțit că pot mai mult….aveam un gol în mine. Am plecat cu dorința de a fi antreprenor și în curând am realizat că acest vis nu se va înfăptui în Canada.

De ce e greu să faci afacere în Canada?

Haide să lărgim cadrul un pic și să-ți explic că, în primul rând, în calitate de străin era destul de dificil să obțin un credit, de asemenea și dobânzile sunt relativ mari. În plus, piața este controlată de companii gigantice, concurenți destul de puternici, care strâmtorează micii afaceriști. Și, din păcate, politica fiscală destul de severă cu impozitele sale relativ mari. Așa că toate aceste lucruri au pus punct visului meu. Din fericire, dorința de a deveni întreprinzător a fost mai mare decât traiul decent și liniștit asigurat de Canada și, peste ceva timp, am revenit în Moldova pentru a pune pe picioare afacerea mult visată.

Cum a fost să renunți la Canada?

A fost greu să părăsesc această țară. Pentru că am investit timp, bani și am lăsat mulți prieteni dragi mie. Dar, am înțeles: țara asta nu mi se potrivește. Chiar nu este la ceea ce am visat mereu și nici nu vedeam mari transformări de natură personală sau profesională. În Canada poți trăi în limita unor simțiri modeste, iar eu am simțit că aici nu e locul meu.

Bine, te-ai întors în Moldova și ce te-ai apucat să faci aici?

La început, am încercat în Federația Rusă să deschid o companie cu servicii executate de terți, dar, din start, a eșuat ideea. M-am convins încă o dată că norocul îmi va surâde doar acasă. Am revenit în Moldova, am depus cerere la programul PARE 1+1, unde am obținut o parte din banii necesari investiției, și, la final, am reușit să lansez o afacere în domeniul producerii pavajului vibropresat, o inovație pe piața noastră. Apoi, am încheiat parteneriat cu un antreprenor din Florești și în prezent produc pavaj vibroturnat după rețeta clasică. Iar în paralel sunt alături de voi, la NEXUS.

Care sunt planurile tale de viitor?

Vreau să îmi extind afacerea la nivel de țară, apoi, totuși, să încerc a iniția încă o afacere peste hotare.

Obține succes numai acel care perseverează și este consecvent în scopurile și obiectivele sale, iar eu, simt că voi reuși.

Și nu pot să te las fără să cer cele câteva sfaturi pentru cei care vor să emigreze și cei care vor să revină acasă.

Țintiți sus dacă vreți să ajungeți sus. Înarmați-vă cu informație dacă doriți să plecați peste hotare. Multă și utilă informație, cereți asistență de la NEXUS. NU ezitați, întrebați, pentru că încrederea în sine vine odată cu acumularea de informații.

În rest, motivație, perseverență și să nu cedați primului obstacol, val, venit în viața voastră. Succese!

Succese și ție!

Autor: Natalia Harștea, specialist migrație și dezvoltare NEXUS Rezina.