DISTRIBUIȚI
În urmă cu 14 ani Eugen Bologan și-a adunat lucrurile într-o valiză și a plecat în străinătate. S-a dus cu un singur gând în cap – ”merg să adun bani, apoi am să mă întorc în țara mea și am s-o dezvolt”. Cu această idee a muncit timp de 10 ani în Italia, la o spălătorie auto. Zi de zi a acumulat bani și a ”împrumutat” experiență de la italieni. Iar când a simțit că nu mai poate rezista dorului de casă, s-a întors în orașul său natal. A revenit la Edineț cu aceeași intenție – ”vreau să-mi dezvolt țara”. Când a ajuns pe meleagurile natale, imediat s-a pus pe treabă – a deschis o spălătorie auto. Cunoștințele și capitalul acumulat i-au permis să pună pe roate o afacere.

Pentru că  astăzi e miercuri, venim cu o nouă istorie de migrant pe care am descoperit-o. (#istoriidemigranti)

– Eugen, știu că mai mulți ani ați muncit în Italia, povestiți-ne, cu ce v-ați ocupat acolo?

Am lucrat în domeniul spălătoriilor auto: automobile, centre auto, pregătirea automobilelor pentru expoziții, deservirea persoanelor fizice, juridice etc. Din prima zi în care m-am angajat, până în momentul în care am revenit acasă, timp de 10 ani am lucrat în același loc, în același domeniul, fără să schimb nimic. Mi-am schimbat doar sentimentele, atâta tot (râde).

În toți acești ani am lucrat ca operator simplu. Până la urmă, acolo suntem niște străini și suntem doar o forță de muncă. E greu să avansezi, să crești de la un grad la altul. Poate există și excepții de la regulă și unii reușesc să obțină avansări, sau poate obțin doar niște iluzii de avansări temporare.

– Ce v-a făcut să reveniți acasă?

Dorul de patrie m-a chemat acasă. Eu sunt un patriot. Eu vreau să-mi construiesc viitorul acasă. Și înțeleg că toată munca pe care o fac în străinătate, o fac pentru alții. De asta am vrut să mă întorc acasă și să fac lucruri frumoase aici. Până acum am contribuit la dezvoltarea altora, a altei țări, dar revenind acasă îmi dezvolt propria țară și odată cu ea mă dezvolt și eu. E cu totul altceva atunci când te afli în străinătate. Este greu, destul de greu departe de casă. Când plecăm de aici noi nu știm că sunt unele cerințe mari și diferite de ceea ce este aici. Te acomodezi, dar ai nevoie de foarte mult timp. Timp trecut, îndurat, chiar pot spune că trebuie să te reprogramezi pentru o altă viață acolo.

– De trei ani v-ați întors acasă. Iar de curând ați deschis o spălătorie auto; care a fost cel mai greu impediment pe care l-ați avut de trecut aici în Moldova, când ați decis să deschideți această afacere?

După ce m-am acomodat, după ce am luat cunoștință de toate dedesubturile acestei profesii, ar fi fost păcat să nu folosesc cu cap această experiență unică. Acest tip de afaceri este ușor de înțeles, dar nu toți au curajul să-l și facă. Dar cu multă muncă, un plan bine gândit și decizii corecte, poți să începi o afacere. Important să nu stai cu picioarele în două bărci – sau faci sau nu. Dar sunt sigur, cine se apucă, acela ceva o și să facă.

Eu cred că încă n-am trecut unele impedimente. Sunt niște probleme de gen economic, ceea ce ține de impozite, în primul rând, apoi costurile ridicate și forța de muncă. Iată, eu am câteva persoane angajate și de multe ori văd o calitate proastă a muncii lor. Pentru pregătirea personalului trebuie cu siguranță de făcut un restart, sau chiar întreg sistemul trebuie luat de la zero. Mulți dintre angajați sunt obișnuiți cu ideile lor, de aici de pe loc, iar cerințele mele sunt altele, nivelul de lucru, comportamentul față de clienți, regimul de lucru, adaptarea la utilaj, eu am alte standarde. Cer mai multă responsabilitate și calitate, iar mulți dintre ei nu sunt pregătiți încă pentru asta. Da, am niște cerințe înalte, dar pe de altă parte ele sunt și foarte simple.

– Practic ați reușit să vă inversați rolurile, dacă în Italia ați fost angajat, acum sunteți angajator, sunteți șef?

Nu, nu, nu sunt șef, niciodată n-am să-mi dau aere de șef. Toți băieții mei, toată lumea care este angajată pentru mine, este un colectiv. Suntem toți la egal – în primul și în primul rând suntem prieteni, încerc să fac o atmosferă plăcută de lucru, de colaborare, e ceea ce mi-a lipsit mie peste hotare și ceea ce a lipsit la toți, cred eu, chiar dacă nu au curajul să recunoască. Comunicarea este cea mai importantă. Eu sunt un lucrător, un muncitor ca și ei toți. Ceea ce ține de partea administrativă, de partea de coordonare, mi-am luat angajamentul să fiu șef, ca să coordonez. Trebuie să fie cineva în vârf care să-și asume responsabilitățile, dar chiar și așa, luăm decizii împreună, muncim împreună.

– Cum vă descurcați cu concurenții, aveți mulți?

Da, concurenți avem mulți. Dar mizăm cel mai mult pe calitatea lucrului pe care-l facem și atârnarea corectă față de clienți. Dar trebuie să recunosc, este mult mai interesant când sunt concurenți. Ei te stimulează să fii mai bun, să crești mai mare, concurenții pentru mine sunt o provocare și mie asta-mi place.

– Ați recomanda moldovenilor plecați peste hotare să revină acasă și să investească bani în afaceri aici?

Obligatoriu trebuie să facă acest lucru. Eu îi încurajez. Da, poate este mult mai ușor din punct de vedere financiar să muncești peste hotare și să aduni bani. Aici dacă revii trebuie să-ți asumi niște riscuri, să înțelegi că poți să câștigi, dar uneori poți și să pierzi. Da, e adevărat, mulți spun că acolo este mai ușor, dar pe toți îi trage acasă, toată lumea ar vrea să revină…

Știi, mai este alt lucru la noi la moldoveni – mândria. Unii se gândesc ”da cum o să mă uit la cumătru că eu m-am întors acasă? Cumătru a venit de la Moscova și are balcon alb, dar eu stau de atâția ani în Germania, Italia și n-am reușit să-mi fac balcon”.

– Apropo, dumneavoastră ați investit în ”balcoane albe”?

Nu. Și nici nu intenționez să fac acest lucru. Pentru mine este important să am un trai decent. Nu constă totul în construcții. Oamenii nici nu știu unde ar putea investi și cum pot investi. Cunosc o mulțime de persoane care vara revin acasă, sunt clienții mei, și în discuție cu ei am aflat că ei n-au curajul să se întoarcă pentru că nu știu ce ar putea face aici. Oamenii nu au destulă informație. Un alt lucru care-i oprește să se întoarcă este frică. Lumea aude despre corupție, despre furtul miliardului și asta îi sperie.

– Ce sfat le-ați da moldovenilor care vor să revină acasă?

În primul rând să nu investească bani în beton, cumetrii, petreceri și nunți cu sute de invitați. Sfatul meu este să caute o nișă de afaceri în care să investească. Pe lângă faptul că o să aibă venit, o să contribuie și la dezvoltarea regiunii și a țării în general. Din păcate mentalitatea noastră încă nu este orientată spre profit, încă nu știm să gândim ca să câștigăm bani și acești bani să fie obținuți în mod cinstit.

Cum să vă explic? Apetitul nostru este mult mai mare decât ne permitem. Noi dacă am cheltui măcar cu 10% mai puțin decât ceea ce facem, ne-ar ajunge pentru tot. Dar la noi lucrurile încă stau altfel. La noi oamenii sunt ”dresați” incorect. Sau nici nu știu cum să le spun, spre exemplu –  are salariu de 6 000, dar se bagă în cheltuieli de 9 000. În asemenea situații niciodată banii n-o să ajungă, nici aici și nici în străinătate.

– Ce planuri mai aveți?

Planuri sunt multe, dar din păcate, posibilitățile sunt mult mai puține. Revin la aceeași temă – finanțele, ele sunt unicul impediment acum. Sunt foarte multe lucruri care s-ar putea face, chiar la noi în oraș, dar nu există posibilitate. Poate dacă ar exista un sistem de creditare mai accesibil cu rate mai mici, lucrurile s-ar schimba mai rapid. Mai este un lucru care foarte tare mă deranjează aici la noi. Indiferent în care domeniu te-ai angaja, angajatorii cer experiență de lucru de 5 ani. Dar bine, cum e posibil să fii tânăr absolvent și să ai și experiență de lucru? Până la urmă, trebuie să existe un loc de muncă ”pentru prima dată”. Toată lumea cere experiență, iar din acest motiv mulți tineri pleacă. Ei pleacă pentru că n-au posibilitatea să se angajeze aici ca începători. Cerințele de acasă sunt prea mari.

– Dar oricum, înțeleg că nu regretați că v-ați întors acasă?

Nu, categoric nu-mi pare rău că m-am întors. Aș îndemna pe fiecare să se întoarcă în Moldova, mai ales pe cei tineri. Ar fi bine să se întoarcă și să facă o schimbare, pentru că doar ei ar putea schimba mentalitatea, pentru că ea deja este îmbătrânită, aș spune chiar că e în stare de putrefacție. Cei care sunt cu U.R.S.S. în sânge, de multe ori ei nu ne lasă pe noi, tinerii, să înaintăm, ceea ce s-ar putea înainta, ceea ce s-ar putea renova. Din acest motiv, avem nevoie de tinerii care au plecat peste hotare și au căpătat experiență. Acum doar ei pot să facă o schimbare. Pentru că doar dacă vom fi mulți, vom reuși să modificăm lucrurile.

Nu-mi pare rău că m-am întors și aș vrea ca acest lucru să-l facă și mai mulți tineri.

 

Dragi prieteni, dacă știți mai multe istorii de migranți despre care ar trebuie să cunoască o lume întreagă, contactați-ne pe Facebook, OK.ru sau pe adresa de email –  info@nexusnet.md.

Noi așteptăm istoriile voastre.  

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!