DISTRIBUIȚI

Costum business, pantofi stiletto, privire profundă, spate drept și o energie care emană multă încredere în ceea ce face – așa este Ana Țurcan, tânără din Moldova care la nici 23 de ani a fost angajată la o multinațională din Germania.

Astăzi vă facem cunoștință cu o femeie care nu se teme de provocări și care știe să obțină ceea ce vrea. Pentru că ea știe ce vrea.

Istorii de migranți, povestea #13: Ana Turcan.

Ana, cum a început istoria ta de migrant?

Am plecat din Moldova la 18 ani, după ce am terminat liceul. Îmi doream o diplomă internațională, așa că am depus actele la Consulatul României și am câștigat o bursa, la Cluj, în România.

Acolo am făcut facultatea ”Relații Internaționale și Studii Europene”.

Ce a urmat după Cluj?

După Cluj, am plecat în Anglia. Acolo am locuit timp de șase luni, unde am încercat să intru direct în câmpul muncii, să mă angajez la o companie privată. M-am hotărât să fac asta pentru că am discutat cu diverse persoane de afaceri, (de la care am aflat că este mai important să începi să câştigi experiență în muncă, decât să faci un masterat.) Dar, din anumite motive personale, a trebuit să mă întorc în Moldova.  Totul a fost atât de imprevizibil, că la doar o săptămână de la întoarcere, am fost angajată la o companie multinatională din Germania, care se ocupă de domeniul de transfer tehnologic și inovare.

În calitate de?

Creșterea mea în cariera s-a efectuat treptat – de la asistent de proiecte, până la manager de proiecte.

Ce vârstă aveai când ai primit acest loc de muncă?

Aveam mai puțin de 23 de ani.

Extrem de tânără. Cum e să te trezești la 23 de ani, implicată în activitățile unei multinaționale într-o altă țară?

Da, a fost o provocare, am acumulat foarte multă experiență și m-am străduit să absorb totul ca un burete. Și deja de patru ani și jumătate tot învăț lucruri extrem de interesante, pe care cred că aici le-aş fi învăţat într-un timp mult mai îndelungat.

Și acum ce faci, cu ce te ocupi?

Acum lucrez în calitate de consultant independent, atât pentru multinaționala la care am fost angajată, sunt directoarea filialei Vieneze a acestei companii multinaționale, dar și la o companie austriacă, care se ocupă de evaluarea proiectelor europene.

Ce faci nemijlocit acolo, cu ce te ocupi, cum arată o zi obișnuită a ta?

Eu am o viață foarte organizată. Mi-am organizat-o singură și sunt foarte mulțumită de acest lucru. În ultimii cinci ani am urmat un program foarte clar stabilit.

Zilnic mă trezesc la 7:30, apoi iau micul dejun. Apropo, am o alimentație extrem de strictă, sănătoasă, sunt adepta dietei ”low-carb”, îmi încep ziua de muncă la 9:30. La birou practic am grijă de câteva proiecte din cadrul companiei, printre care: scriu și editez aplicații pentru proiecte noi, cercetez și dezvolt proiecte legate de Strategia Europeană pentru regiunea Dunării (din care și Moldova face parte), cercetez și scriu evaluări ale politicilor publice pentru a sprijini managementul administrațiilor publice, consultanță sectorială, mențin legătura cu clientul, raportez activitățile, caut clienți noi etc…

Ce a fost cel mai greu pentru tine….

Nu, nu, n-a fost nimic greu. Eu sunt o persoană foarte deschisă și nu mi s-a părut niciodată nimic greu… (Ana zâmbește mirată de această întrebare)

Stai, că asta e destul de ineteresant ce spui tu. Sunt oamenii care se împiedică de orice și spun că este greu. Tu zici că nimic nu e greu. De unde iei această putere, ce te hrănește?

Nu știu. Cred că vine din educație. Părinții mei mi-au dat totul pentru ca eu să învăț, să mă dezvolt cum îmi place mie. Și eu am învățat foarte bine la școală, am învățat șase limbi străine și am fost cumva multilateral dezvoltată. Mereu am iubit să călătoresc și am călătorit de când eram foarte mică. Așa că nu mi-a fost niciodată frică să plec într-o altă țară, sau un alt oraș.

Și totuși, ai avut vreo slăbiciune? Pentru că mi se pare uman să te mai poticnești uneori…

Da, mereu este dorul de părinți, care niciodată nu s-a stins. Și datorită tehnologiilor moderne, viața mea e mult mai ușoară, pentru că pot comunica cu familia mea oricând îmi doresc asta.

Regimul de muncă îți oferă timp pentru viața personală?

Eu imi fac timp pentru viața personală. Fiecare dintre noi ar putea spune că nu are timp pentru viața personală din cauza agendei încărcate, dar eu mi-l fac. Pentru că de acolo eu mă încarc energetic. Am timp pentru mine. Fac sport, lucru foarte important în viata mea. De două – trei ori pe săptămână obișnuiesc să merg să alerg în aer liber, pe malul Dunării. Sunt foarte interesată de cultură, vizitez multe muzee, expoziții, teatru, opera. Și Viena este locul cel mai indicat pentru acest stil de viata.

Și da, călătoresc foarte mult, practic în fiecare săptămână plec undeva. De curând m-am întors din China.

Cât de des vii în Moldova?

Cam de trei ori pe an eu revin acasă. Dar datorită proiectelor noi, sper să vin mai des.

Germanii sunt destul de pragmatici, punctuali, chiar tehnici aș spune eu, cum te-ai adaptat la modul lor de viață?

Sunt și eu ca ei. Da, eu sunt sufletistă, sunt moldoveancă, dar m-am obișnuit să fiu tehnică. E o mare diferență între aceste două nații, dar eu m-am adaptat. Sunt punctuală, organizată. Am învățat  foarte multe lucruri practice organizatorice, care-mi sunt de folos și în viața privată.

Prin gândurile tale este ideea de a reveni într-o zi în Moldova?

Revin cu mult drag mereu aici, voi lucra pentru Moldova. Mă văd ca o femeie de afaceri care face legătura dintre Vest și Est, pe acest domeniu m-am și specializat.

În această toamnă ai revenit la Chișinău cu un proiect, poți să-mi spui mai multe despre el?

Da, am organizat o conferință la Chișinău. Și sunt fericită că am reușit să fac asta, pentru că vreau să îmbogățesc situația din Moldova pe diverse nișe și vreau să fac acest lucru de la depărtare, din Austria.

Proiectul ”DANUBE FINANCING AND CAPACITY BUILDING DIALOGUE” este un proiect pilot care combină două concepte deja implemenatate în trecut pe tema dialogului între cei care au bani pentru proiecte de dezvoltare a unor regiuni și cei care au nevoie de acești bani. Evenimentul a durat două zile la Chișinău.

Prima zi a evenimentului a adus pe de o parte donatorii, finanțatorii de proiecte pentru Moldova pe diferite nișe. Și, pe de alta parte, pe cei cu proiecte, care ar fi interesați de absorbția acestor fonduri. Iar în cea de a adoua zi a evenimentului, au fost organizate trei sesiuni paralele de lucru, pentru sustenabilitate, includere și creștere, care au fost moderate de experți internaționali, si care au adus practicile bune din Austria, Germania. Aceștia au vorbit despre ceea ce s-a făcut bine acolo și ce s-ar putea face mai bine aici.

Tu nu te mai fierbi în sucul de acasă. Ai o practică internațională, ce crezi că ar trebui de făcut, care sunt cele mai importante schimbări?

Migraţia persoanelor cu calificare înaltă, aşa numitul ”brain drain„ şi mişcarea profesioniştilor a devenit o parte importantă a fluxurilor migratorii internaţionale, din care cauză, țara noastră suferă. Oamenii calificați pleacă în țările dezvoltate din Europa și nu se mai întorc. Însă, dacă aceste persoane într-adevăr cred în tara lor, în Moldova – ei ar trebui să aducă cunoștințele și practicile învățate acolo. Acest proces poate fi stimulat numai cu ajutorul și sprijinul guvernului Republicii Moldova.

Guvernul RM ar trebui să dezvolte mecanisme și scheme prin care să atragă acești oameni înapoi, în țară, așa cum Austria sau Germania practică de zeci de ani.

De asemenea, eu cred ca trebuie să apreciem ceea ce avem și să dezvoltăm procesul de regionalizare. Regionalizarea reprezintă un element-cheie pentru îmbunătățirea eficienței infrastructurii si serviciilor deja existente. De exemplu, dacă Moldova are niște tradiții, produse naționale, acestea trebuie să fie promovate, valorificate. Moldova trebuie să dezvolte ceea ce are. Lucrurile tradiționale sunt foarte apreciate și în străinătate. In plus, Moldova are condiţii extraordinare pentru dezvoltarea turismului rural. Numărul de turişti care vizitează R.Moldova creşte an de an şi acest lucru aduce pe piaţa monetară o masă suplimentară de bani şi ţara devine mai bogată. Din acest motiv trebuie sprijinite proiectele de dezvoltare a noilor trasee turistice si datorita amplasarii georafice a  Moldovei, trebuie sustinuta implementarea programelor comune România-Republica Moldova-Ukraina.

Spune-mi, care ar fi sfaturile tale pentru tinerii care vor să urmeze o carieră internațională?

Eu m-am convins totuși, că studiile sunt elementul cheie pentru a avea succes în străinătate. Eu am continuat cu studii post-universitare la Academia Diplomatică de la Vienna, unde am terminat anul trecut. Și acest lucru mi-a deschis foarte multe uși noi. Ce aș recomanda tinerilor? În primul rând să își îmbunătățească cunoștințele la instituții internaționale. Un element cheie este să învețe cât mai multe limbi străine. Tinerii trebuie să nu renunțe. Da, competiția este foarte mare, studenți deștepți sunt foarte mulți, dar și oportunități sunt foarte multe. Așa că trebuie mereu să lupte pentru ceea ce-și doresc, trebuie să insiste. Un lucru foarte important e să fii perseverent. Și să încerce să iasă din zona lor de confort, să cunoască cât mai multe persoane în domeniul lor de activitate.