S-au întors acasă pentru a sădi o afacere parfumată

  • S-au întors acasă pentru a sădi o afacere parfumată
În timp ce mulţi moldoveni abia aşteaptă să îşi facă bagajele pentru a-şi găsi norocul în altă parte, o familie de migranţi din raionul Cahul a revenit acasă după un deceniu de pribegie şi, în mai puţin de o lună, a reușit să pună pe roate o afacere profitabilă cu flori. Echipa NEXUS se poate mândri că a pus și ea un strop la sădirea acestei afaceri. Cum? Aflați în cele ce urmează.

Deşi au stat mult timp departe de casă, muncind în comerţ, în inima Moscovei, au avut curajul să lase totul baltă şi să revină în ţara de unde a plecat acum doisprezece ani, pentru a o lua de la-nceput. Este povestea Verei Crăciun și a soțului ei.

Chiar dacă ştia bine cu ce vroia să se ocupe de azi înainte, şi anume să comercializeze flori, de care este pasionată, Vera se simțea oarecum dezorientată, mai ales în ceea ce ține de aspectele legale. Care este modalitatea de înregistrare a unei întreprinderi și ce instituție este abilitată să o facă? Pentru a afla răspunsurile, ea s-a adresat la Centrul NEXUS Cahul.

Pe lângă faptul că i-au oferit informaţiile corespunzătoare, echipa NEXUS Cahul au şi însoţit-o personal pe doamnă la Camera Înregistrării de Stat, apoi la Inspectoratul Fiscal ca să se asigure că totul decurge ca la carte.

”Procedura în sine a durat doar trei zile. Aceasta a surprins-o pe femeie care, fiind plecată de atâta timp din Republica Moldova, avea mari temeri că nu i se vor explica multe lucruri sau că va fi tratată incorect, ceea ce de fapt nu s-a întâmplat”, spune directorul Centrului NEXUS Cahul, Carolina Cartofeanu.

Astfel, în mai puţin de o lună, Vera Crăciun a reuşit să pună pe roate un mic magazin de comercializare a florilor în Basarabeasca care este, de altfel, şi unicul de acest fel în oraş.

Femeia este convinsă că fără ajutorul celor de la NEXUS, procesul ar fi fost mult mai anevoios, întrucât ea era slab informată. În același timp, ea recunoaşte că lucrurile în ţară s-au schimbat de când a fost plecată, și acum îşi încurajează soţul să îşi deschidă la rândul lui propria afacere cu banii câştigaţi peste hotare.

Deşi au dat startul afacerii lor recent, rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. În perspectivă, cei doi soţi doresc să îşi extindă micul business de familie pentru a se ocupa nu doar de comercializarea florilor vii sau a plantelor de apartament, dar şi de organizarea decorurilor florale pentru diferite evenimente.

Motivaţi de colaborarea fructuoasă cu echipa NEXUS Cahul, mai mulți tineri antreprenori din regiune sunt determinaţi să caute noi oportunităţi de finanţare. În acest scop, aceştia se pregătesc să apeleze la Programul Pare 1+1, deşi, li se pare încă neverosimil faptul că statul este gata să contribuie cu jumătate din suma investiţiilor preconizate la deschiderea afacerilor.

”Raionul Basarabeasca este unul slab-dezvoltat din punct de vedere economic, de aceea ne bucură enorm faptul că Vera Crăciun a spart într-un fel gheaţa şi că nu i-a fost frică să investească. Sperăm că istoria ei de succes va motiva şi alţi migranţi sau beneficiari de remitenţe să investească în afaceri durabile acasă”, a adăugat Carolina Cartofeanu.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.