DISTRIBUIȚI
Despre Victoria Dunford s-a scris și s-a vorbit mult, în mod special atunci când regina Marii Britanii i-a acordat distincția „British Empire Medal” (este unica moldoveancă decorată cu o asemenea medalie.) Englezii au apreciat-o pentru efortul făcut pentru țara noastră, sau mai exact pentru efortul de a-i ajuta pe copiii cu dizabilități de aici.

Victoria s-a stabilit cu traiul în Anglia, în urmă cu zece ani. Dar și la mii de km distanță de casă este activă și dedicată locului de baștină.

Pentru că am început să vă spunem istorii de migranti, azi venim cu istoria unei munci enorme pe care o face Victoria, care și-a propus să ajute cât mai mulți copii cu nevoi speciale.  

#istoriidemigranti, povestea Nr.3

Victoria, spuneți-mi, vă rog, ce v-a făcut să vă doriți să ajutați copiii cu nevoi speciale? Nu toată lumea este pregătită emoțional/financiar ca să-și dedice timp pentru a ajuta pe alții.

Da, aceste acte necesită efort și multă dăruire. În 2012 am înființat asociația MAD-Aid, în Marea Britanie, prin care am început a aduce mobilier și echipament pentru spitalele din Moldova, totodată și echipament specializat (scaune rulante, rame de mers, cârje, scaune de baie) pentru persoanele cu dizabilitati. Copiii cu dizabilități ne-au afectat emotional cel mai mult. Deoarece ei au aceleași capacități și abilități ca noi toți. Însă, societatea i-a etichetat, stigmatizat și izolat.

Un scaun rulant ajută un copil să iasă din casă, însă nu-i oferă copilărie, incluziune, educație și drepturi depline. Din această cauza am hotărât să le deschidem un Centru, în care ei să simtă dragostea și să-și recapete copilăria pierdută de ani de zile. Tot aici însușesc deprinderi de viață independentă,  educație etc.

Atunci când ești gata să lupți și ești pregătit să bați la uși, se mai găsesc oameni cu suflet mare, care se alătură luptei tale.

Cum vă simțiți atunci când vă reușește să aduceți zâmbetul pe buzele copiilor cu nevoi speciale?

Este unica și cea mai importantă răsplată a mea și este imposibil de redat în cuvinte.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâlnit-o de când ați deschis Centrul „Phoenix”? (Și apropo, de ce ați ales această denumire?)

Provocările sunt multe. Cred că una care m-a afectat cel mai mult, a fost atitudinea de neînțeles a unor oamenii care-mi spuneau ”Ce rost are să investești în copiii iștia care oricum nu au viitor?!”

Și, desigur, o provocare continuă rămâne întreținerea centrului. Iar denumirea Centrului a fost aleasă de partenerii principali ai Centrului „Phoenix” – Communication Workers Union Humanitarian AID din Marea Britanie (Asociația Sindicatelor Lucrătorilor în Telecomunicații din Marea Britanie). Și apoi, Centrul s-a renăscut practic din cenușă. Ceea ce a demonstrat că denumirea este adecvată.

Câți copii sunt acum în Centrul „Phoenix”?

Centrul „Phoenix” are două departamente: Centrul de zi și Departamentul intervenție timpurie și reabilitare.

Avem pe listă 35 de copii la Centrul de zi. Și, zilnic, aducem în jur de 20 de copii la Centru, cu microbuzele  specializate. La intervenție timpurie am reușit să oferim tratament și reabilitare la peste 120 de copii.

Care sunt necesitățile zilnice (investițiile) într-un copil cu nevoi speciale?

În cadrul Centrului investițiile care se fac pentru un copil sunt: transportarea lui la Centru și de la Centru (în prezent, avem copii din 9 localități ), alimentarea lor de două ori pe zi, plus gustarea, educația și alte activități. Totodată, încercăm în  măsura posibilităților să asigurăm instruire specialiștilor pentru a putea oferi cele mai bune servicii. Se investește în excursii cu copii. De exemplu, avem copii care până a ajunge la noi la Centru, practic nu au iesit din casă și acum, cu ajutorul nostru, au reușit să vadă Cetatea Sorocii,  mănăstiri și chiar și la pizzerie am fost.

Știu că faceți o campanie de colectare de fonduri pentru susținerea Centrului. Din suma pe care v-ați propus s-o adunați, ați reușit să colectați doar o mică parte. Ce intenționați să faceți mai departe?

”Fund-raisingul” și adunarea de fonduri rămâne o provocare continuă. Batem la fiecare ușă și încercăm să apelăm la orice asociație și fundație care ar putea să ne ajute să acoperim diferența. Și autoritățile locale se implică, în măsura posibilităților.

Din câte înțeleg, pentru faza a II-a a proiectului ”Phoenix” v-ați propus să ajutați și maturii cu dizabilități. Spuneți-mi, dacă nu reușiți să adunați suma de bani necesară, ce o să se întâmple cu această idee?

Etapa a doua va fi un model de antreprenoriat social și va oferi servicii de înaltă calitate adulților cu dizabilități, sau adulților vulnerabili. Acum am reușit și am făcut proiectarea, am schimbat acoperișul și am dotat cu echipament. Însă mai avem nevoie de suport financiar ca să îndeplinim tot ce ne-am propus. Sperăm că până la finele anului curent, începutul lui 2018, să nu mai fie doar o idee, ci un proiect realizat, care eventual ar deveni un model de bune practici în țară.

Lăsați un îndemn pentru moldovenii din diasporă – de ce ar trebui să scoată bani din buzunar ca să susțină Centrul ”Phoenix”?

Mesajul meu ar fi că, indiferent de ce proiect decid să se apuce moldovenii din diaspora, important este să se implice. Doar împreuna putem face schimbarea.

Doresc să-i încredințez pe toți cei ce vor binevoi să se implice în Centrul ”Phoenix”, dar și în alte proiecte MAD-Aid, că noi putem asigura, în deplină transparență, toate lucrările cu schimbările și transformările preconizate și neapărat în condiții de calitate și timp prevăzute.

Cel mai mare îndemn ar fi – vizitați Centrul ”Phoenix” și convingeți-vă că e posibil!

Cei care vor să susțină Centrul ”Phoenix”, pot face o donație aici.

Dragi prieteni, dacă știți mai multe istorii de migranți despre care ar trebuie să cunoască o lume întreagă, contactați-ne pe FacebookOK.ru sau pe adresa de email –  info@nexusnet.md.

Noi așteptăm istoriile voastre.

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!