DISTRIBUIȚI

Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS Moldova, spune că în urma semnării acestui acord de parteneriat vor avea de câștigat atât clienții NEXUS, cât și beneficiarii Terre des Hommes.

Scopul principal al proiectului NEXUS este să facă legătura între clienții care se află în procesul migrației și partenerii noștri care oferă servicii de calitate, relevante pentru migrație. Datorită colaborării noastre cu Terre des Hommes s-a mai adăugat un serviciu pe care-l putem recomanda familiilor aflate în migrație. Este vorba de suportul psihologic. După cum știm, din păcate, multe dintre familiile din Moldova sunt împărțite. Părinții sunt obligați să plece peste hotare și să lase copiii acasă. Terre des Hommes, atât în Moldova, cât și în restul țărilor, unde este prezentă, se ocupă de protecția drepturilor copiiilor.  Un lucru important de reținut este că NEXUS nu oferă un singur serviciu, noi promovăm o spectru larg de servicii relevante pentru migrație din domenii precum transportul, bănci și microfinanțare, asigurări, medicină, limbi străine  etc. Noi oferim servicii care să corespundă cerințelor clienților noștri, iar răspunsurile noastre sunt personalizate. O mamă de 22 de ani care pleacă în străinătate are nevoie de lucruri total diferite decât cele ale unei femei care are copii mari deja. Pentru noi este foarte important să găsim soluții individuale pentru fiecare cerere venită de la client.

Deși e un serviciu nou pentru NEXUS, vom direcționa cu încredere spre colegii noștri de la Terre des Hommes toate solicitările privind suportul psihologic, pentru că sunt o echipă profesionistă și de încredere. Noi chiar simțim nevoia de un asemenea partener. Acolo unde știm că nu avem destulă calificare, căutăm suportul celor care o au”.

Maria Conișescu, coordinator adjunct NEXUS, a adăugat că în acest an urmează să întreprindem o serie de activități comune cu echipa Terre des Hommes.

Anul trecut, Terre des Hommes au avut o campanie, intitulată ”Familii fără hotare”, destinată familiiilor care se află în migrație. Scopul a fost de a informa cât mai mulți copii și părinți despre impactul migrației asupra relației dintre ei. În cadrul proiectului a fost implicat și un psiholog. S-au făcut mai multe activități atât cu copiii cât și cu părinții. Practic acest lucru s-a întâmplat atât în țară, cât și peste hotare. Echipa Terre des Hommes a fost și în Italia, unde au organizat întâlniri cu părinții care se află departe de copiii lor. Ei au conștientizat că aici discutau cu copiii, dar părinții lor sunt plecați. Așa că au decis să meragă și în străinătate.  

Copiii afectați de fenomenul migrației vor rămâne un segment din activitatea lor și din viitor. Din acest motiv, este foarte importantă această colaborare comună. NEXUS va direcționa spre ei solicitările ce țin de relația copil-părinte. Iar pe de altă parte, Terre des Hommes vor direcționa la NEXUS clienți care au întrebări legate de migrație, inclusiv de servicii legate de procesul migrațional În plus, am planificat diverse activități comune în viitor. Terre des Hommes ne-a propus să ne facă o instruire, prin care să ne explice cum să comunicăm și ce să le comunicăm părinților care urmează să plece în străinătate”.