DISTRIBUIȚI
Câteva fire de floarea soarelui, o poză cu ”the big Nicolaas” zâmbind, peste care cădea o rază de soare… și o liniște monumentală… așa am comemorat plecarea în veșnicie a celui care a fost inspiratorul și coordonatorul NEXUS, Nicolaas de Zwager.

Întreaga echipă, partenerii, prietenii și donatorii au venit la finalul săptămânii trecute la sediul Central NEXUS să păstreze un minut de reculegere In memoriam.

Ulrike Bruderle, directorul financiar IASCI/NEXUS, dar și partenera de viață a lui Nicolaas a ținut să facă un eveniment în care toată lumea care l-a cunoscut să-și poată împărtăși emoțiile acumulate după moartea lui.

Ulrike a mulțumit tuturor celor care au acceptat invitația de a fi alături de noi în aceste momente dificile. La deschiderea evenimentului, ea a amintit despre lucrurile pe care a reușit să le facă Nicolaas în domeniul migrației. Faptul că în ultimii 20 de ani a încercat să schimbe viziunea la nivel global față de efectele acestui fenomen. De asemenea, ea a vorbit despre puterea, carisma, dar și forța de motivare pe care o emana fostul nostru coordonator. ”Nicolaas a fost un om cu un caracter puternic și pasionat de ceea ce făcea. El a iubit viața și munca. Viața lui era parte din munca pe care o făcea, iar munca era parte din viața lui. Nicolaas a fost un om liber și independent, autentic și sensibil. Iar prin lucrurile și lupta pe care a ținut-o, el a vrut să schimbe lumea, să o facă într-un loc mai bun, mai frumos”.

Cel care a fost motorul și sufletul NEXUS a reușit să se îndrăgostească de țara și de oamenii noștri. Nicolaas avea doar cuvinte frumoase pentru Moldova – ”eu însumi fiind migrant mă simt extraordinar în Moldova; îmi place totul aici, bunătatea deosebită a moldovenilor și nivelul lor înalt de profesionalism, simțul umorului, blândețea ruralului moldovenesc. Îmi place nespus clima din Moldova și, firește, bucatele ei tradiționale și vinul renumit…”.

Până în ultima zi el a venit cu idei și a încercat să găsească soluții ca să-i ajute pe moldovenii aflați în procesul migrației. El și-a dorit să lase în urma lui o altă perspectivă asupra migrație. El s-a dedicat până la ultima suflare  cauzei sale transpuse în NEXUS – moldovenii să migreze pregătiți, informați, iar apoi, după ce acumulează experiență și bani în străinătate, să se întoarcă la baștină și să investească tot ce au acumulat ca să-și asigure un trai mai bun acasă și să dezvolte Moldova.

Simone Giger, directoarea SDC Moldova, a fost prezentă la eveniment și și-a exprimat cuvintele de regret față de pierderea pe care am suferit-o cu toți. Ea a reamintit despre aceeași forță și încredere pe care o avea Nick. Și că i-a venit cu greu să creadă că el a cedat în fața bolii, pentru că și la ultima discuție pe care au avut-o, el continua să pară plin de forțe și apt de muncă.

Olga Coptu, șefa BRD, a menționat că Nicolaas cu entuziasmul și ideile lui o să lipsească. În ultima întâlnire pe care au avut-o Nick era plin de idei și planuri mărețe pe care trebuia să le realizeze în parteneriat cu BRD. Olga și-a exprimat speranța că noi, echipa NEXUS, vom continua tot ceea ce și-a propus să facă Nicolaas.

La final, Andrian Cheptonar, directorul Centrului NEXUS Ungheni a dat citire ultimei scrisori pe care am scris-o pentru Nick, atunci când am aflat despre faptul că și-a dat demisia din motive de sănătate.

Tu ai fost pentru noi un exemplu al dedicării, profesionalismului și al forței de conducere, și ne-ai convins în oportunitatea și vitalitatea conceptului NEXUS. Desigur, nimic n-a fost și nu este simplu, în mod special lupta cu mentalitatea învechită și creșterea treptată, dar sigură, a specialiștilor, a persoanelor decidente și, în cele din urmă, a întregii deșteptări a Moldovei”.

Andrian a adăugat că Nick a fost nu doar coordonatorul nostru, el a fost și un prieten, sfetnic și un om cu energie care putea să motiveze pe fiecare în parte și pe toți împreună…

Nick, tu ai să ne lipsești. Plecarea ta este simțită de fiecare dintre noi.

Să ai o călătorie liniștită și o odihnă pe potrivă.