DISTRIBUIȚI
În urmă cu mai bine de patru ani am fost primii care am vorbit despre aspectul pozitiv al migrației – pentru că unde este migrație este și dezvoltare. Tot noi suntem primii care am sprijinit și am comunicat despre avantajele fenomenului migrației circulare – ceea ce înseamnă că migranții pleacă în străinătate cu scopul de a aduna capital, apoi se reîntorc acasă și investesc în dezvoltarea țării. Timp de peste patru ani am reușit să adunăm experiență și cunoștințe suficiente în domeniul migrației și al dezvoltării, să stabilim parteneriate cu APL-urile din țară și să facem conexiuni cu moldovenii de peste hotare.

Acum ne propunem ca toată experiența și cunoștințele pe care le-am căpătat să le investim în dezvoltarea locală. Din această primăvară echipa NEXUS oferă servicii de scriere a proiectelor pentru dezvoltarea socio-economică a localităților. Împreună cu primarii vom indentifica cele mai grave probleme și vom scrie proiecte pentru obținerea fondurilor internaționale, în care vom implica și băștinașii migranți.

Cu această ocazie, Centrul NEXUS Chișinău a avut ieri, 11 mai, o ședință cu primarii municipiului Chișinău, prin care am lansat acest serviciu.

Radu Tucan, directorul Centrului, a făcut prezentarea ofertei NEXUS pentru APL. El a vorbit despre necesitatea serviciului nostru, dar și despre procedura și etapele de lucru.

Primarii care au acceptat invitația s-au arătat mulțumiți de propunerea noastră. Desi mulți dintre ei au mai scris proiecte, nu au expertiza și abilitățile necesare de elaborare a proiectelor internaționale.

Să scrii un proiect nu este o chestiune atât de simplă și ușoară. Evident că atunci când se ocupă de acest lucru specialiștii, sunt mult mai mari șansele ca un proiect să fie câștigat. Eu am experiență în domeniul respectiv, dar condițiile se schimbă, cerințele se schimbă” – ne-a declarat Valentin Guțan, primarul de Cricova.

Noi avem experiență de a scrie proiecte, ca și în alte localități, dar este un plus dacă o să vină echipa NEXUS să le secrie, pentru că proiectele în limba engleză noi chiar nu le putem scrie și nu suntem specialiști în acest domeniu”  – a adăugat Angela Zaporojan, primar de Colonița.

Deși prezentarea echipei NEXUS de lansare a serviciului li s-a părut atractivă primarilor, unii dintre ei nu s-au mulțumit cu atât și au cerut întâlniri separate cu echipa noastră.

”Ca să stabilim o listă de probleme, ar fi bine să avem o comunicare separată, fiecare primar cu echipa NEXUS, în acest fel vom putea identifica mai clar care sunt prioritățile și care sunt oportunitățile” – asusținut Valentin Guțan, primarul de Cricova.

Unii dintre ei au reușit în timpul ședinței să facă o listă de probleme care necesită rezolvate, alții au venit cu lista întocmită de acasă.

Eu ca primar al localității comunei Băcioi îmi cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă cetățenii, chiar problemele care trebuiesc soluționate sunt prioritizate în localitatea noastră. Informația pe care am primit-o astăzi mi se pare una credibilă și interesantă. Evident, urmează să discutăm să vedem și în practică rezultatele” – a comentat Vitalie Șelari, primarul Comunei Băcioi.

Primărița din Colonița, Angela Zaporojan, caută de mai mult timp o oportunitate de a repara drumurile din localitate. Din păcate, europenii sunt mai zhârciți la acest capitol, dar chiar și așa,  ea spune că important să fie finanțări pentru diferite domenii, pentru că în localitățile noastre sunt o mulțime de probleme de înlăturat.

Toate centrele NEXUS urmează să organizeze întâlniri cu primarii din țară ca să prezinte oferta noastră privind oportunitățile migrației circulare.

Dacă aveți nevoie de mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați.

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit.