Acasă DOR

DOR

Învingătorii naționali pentru DOR 2016

Special pentru programul DOR – Diaspora * Origini * Reveniri – organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), NEXUS a desfășurat un concurs național de creație, dedicat elevilor cu vârsta de 12-17 ani. Regula concursului cerea fiecărui copil participant să reprezinte conceptul de dor prin prisma migrației. Totodată, am oferit copiilor libertatea să aleagă o formă artistică prin care să dezvăluie acest sentiment.

Pe durata concursului am primit 89 de lucrări artistice: desene, poezii, eseuri, cântece, filmulețe etc. Lucrările copiilor au fost pline de suflet, iubire și creativitate. Toți au  fost foarte buni, iar noi ne mândrim că avem asemenea copii acasă!

Noi, cei de la NEXUS, am fost de la bun început alături de BRD și de minunata sa inițiativă DOR, oferind tot sprijinul necesar, care a culminat în acest an cu organizarea în întregime de către NEXUS a concursului național de selectare a 15 copii din Moldova. Sânt cei mai buni din toți concurenții și astfel avem siguranța că împreună cu semenii lor din diaspora vor forma o echipă de vis, legând prietenii și îmbogățindu-se reciproc cu valori spiritual-identitare, pe durata unei fascinante săptămâni de DOR”, a ținut să remarce Nicolaas de Zwager, coordonatorul de proiect NEXUS Modova.

Jurizarea a fost grea, pentru că a trebuit să alegem doar 15, cele mai bune lucrări pe care le-am primit de la copii. Într-un final, după ce am adunat punctele oferite de juriu, am selectat copiii care vor petrece o vacanță plină și frumoasă la tabăra DOR 2016, în perioada 20-28 august.

Tinerii care au devenit câștigători sunt din diferite regiuni și raioane ale țării – Anenii Noi, Cantemir, Căușeni, Edineț, Fălești, Glodeni, Ialoveni și din Municipiul Chişinău – iar mulți dintre aceștia sunt din familii de migranți.

Și exact după cum v-am promis, azi pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului anunțăm lista celor 15 câștigători și raioanele de baștină, inclusiv Municipiul Chișinău:

1. Adelina AndreiChișinău

2. Alexandra Zadic  –  Cantemir

3. Andrei Palii –  Fălești

4. Aurica Sviderschi –  Ialoveni

5. Cosmina Creangă –   Chișinău

6. Andreea CujbaChișinău

7. Diana ZlotescuCăușeni

8. Felicia Ionaşco Anenii Noi

9. Marina IonelChișinău

10. Luminița MarchiciEdineț

11. Maria GheorghițăGlodeni

12. Mihail BaeșCăușeni

13. Livia MunteanuChișinău

14. Nicoleta ModvalIaloveni

15. Ovidiu Timofti Leova

Felicităm învingătorii pentru reușita obținut-o și în zilele următoare toți câștigătorii vor fi contactați și anunțați personal de participarea la programul DOR 2016!

Iar ca să vă convingeți că acești copii merită să ajungă la DOR 2016, începând cu data de 2 iunie vom publica o bună parte din creațiile acestora, pe pagina noastră de Facebook

Mulțumim tuturor care au participat la concurs și pentru lucrările expediate. Și vă îndemnăm cu mult drag să participați cu încredere și la anul.

Ținem să aducem mulțumiri speciale tuturor partenerilor noștri, atât de la nivel național, cât și la cel local. Echipa NEXUS vă este recunoscătoare că ați participat la jurizarea și alegerea celor mai bune creații în cadrul concursului DOR: – Alina Butnaru, Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni; Ana Comanda, specialist Consiliul Raional Ungheni; Victoria Ivancioglo – A.O Perspectiva, Cahul; Larisa Suceanu –  Consiliului Raional Cahul, Gheorghe Pulbere – vicepreședintele Consiliului Raional Edinet; Constantin Cojocaru – primarul orașului Edineț; Vitalie Sorocan – membru CEC, director Apa Canal Edineț;  Inna Stanciu – președinte CEC, director CCI Edineț;  Ana Sîrbu și Elena Velniciuc – AO AREAP;  Irina Corneiciuc  – șef studii Quo-Vadis Chișinău ;  Olga Suleanschi – coordonator programe de instruire CEDA Chișinău; Cristina Aparatu –  șef Direcţia Social umanitară şi relaţii interetnice,  Primăria Chișinău.

DOR header

Programul DOR 2016

20-28 august 2016

Concurs de selectare pentru elevii din Moldova

Tipul concursului de selectare: național

Perioada de desfășurare a concursului de selectare: 11 aprilie – 15 mai 2016

Numărul total de elevi din Moldova care vor fi selectați pentru DOR 2016: 15 (cincisprezece)

Selectarea celor 15 elevi-cîștigători din numărul total de elevi-concurenți înscriși în concurs va fi efectuată de către NEXUS Moldova cu participarea partenerilor NEXUS și a reprezentanților Biroului pentru relații cu diaspora (BRD). Cei 15 cîștigători ai concursului vor petrece o săptămînă plină de evenimente și activități împreună cu 75 de semeni de-ai lor din diaspora moldovenească și, pentru prima dată, 10 din diaspora românească.

Data anunțării cîștigătorilor: 1 iunie 2016

Condițiile de acceptare a elevilor la concursul de selectare pentru Programul DOR 2016

  • Vîrsta și limba: 12-17 ani și o foarte bună comunicare în limba română.
  • Cererea de participare. Fiecare elev-concurent trebuie să completeze o cerere de participare pe care o va expedia către NEXUS Moldova prin una din următoarele două modalități:
    – expediere prin adresa electronică (e-mail) – info@nexusnet.md; formularul de cerere va putea fi descărcat mai jos
    – depunere personală la unul dintre cele patru centre NEXUS – Chișinău, Cahul, Edineț sau Ungheni (adresele centrelor pot fi găsite la www.nexusnet.md/rom/contacte)
  • Exprimarea creativă a conceptului de DOR în raport cu migrațiaplecarea din țară, revenirea, păstrarea legăturilor spirituale și sentimentale cu patria (cu prietenii și cei dragi, cu satul sau orașul de origine), neamul și valorile lui milenare – printr-o anumită formă artistică.

În calitate de forme artistice de exprimare a conceptului de DOR elevii-concurenți au libertatea să aleagă pe cea care le este mai apropiată – eseul (max. 1 pagină), poezia, fotografia (sau colajul foto), desenul/pictura, cîntecul, filmulețul video (max. 2 min) sau, eventual, altă formă de artă.

Produsul (obiectul) artistic final trebuie transmis sau depus, după caz, la NEXUS Moldova (prin una din cele două modalități descrise mai sus) împreună cu cererea de participare.

Remarcă. În cazul depunerii unui produs de artă manuală acesta trebuie să fie însoțit de un scurt text-comentariu care să explice clar legătura produsului cu conceptul de DOR și migrație.

Vedeţi câteva impresii de la câştigătoarele concursului NEXUS pentru proiectul DOR 2015

Participarea în cadrul Programului DOR 2016 a celor 15 cîștigători din Moldova este gratuită.

Termenul limită de acceptare a cererilor: 15 mai 2016

Telefon pentru relații: (+373) 22 549 113

DESCARCĂ FORMULARUL DE PARTICIPARE AICI