DISTRIBUIȚI
La final de noiembrie 2016 proiectul NEXUS Moldova și-a deschis ușile și la Rezina. Din ultima zi de toamnă, oferim gratuit răspunsuri la numeroase întrebări de la persoanele care sunt implicate în procesul migrației (cei care vor să plece peste hotare, se află acolo sau au rude/prieteni în străinătate, sau cei care se gândesc să revină în țară sau deja s-au reîntors). Pentru răspunsuri oficiale, profesioniste și demne de încredere colaborăm intens cu instituțiile publice, companiile private și organizațiile neguvernamentale care oferă soluțiile de care au nevoie migranții moldoveni și familiile acestora. Consultanța, asistența și serviciile pe care le oferim sunt personalizate. Fiecare client al nostru este deservit cu multă grijă și atenție.

Având în vederea misiunea, viziunea și principiile de care ne conducem, putem spune că am reușit și reușim să convingem locuitorii din Rezina, și nu numai, că pentru a migra, orice om are nevoie de informații solide și de încredere. Astfel, timp de opt luni de la lansare, Centrul NEXUS Rezina a oferit răspunsuri la peste 500 de solicitări adresate centrului referitor la migrație. Cele mai multe solicitări au vizat: procedura de obținere a cetățeniei române, obținerea vizei în Marea Britanie (în special cea pentru reîntregirea familiei), oportunitățile de finanțare nerambursabilă pentru antreprenorii locali, verificarea interdicției în Federația Rusă, verificarea activității din punct de vedere legal a unei sau altei firme de recrutare în câmpul muncii peste hotare, etc.

Centrul NEXUS Rezina participă la diferite activități și evenimente locale. Ne dorim ca mai multă lume să afle de existența noastră și astfel să beneficieze de serviciile noastre în mod gratuit.

Colaborăm pe plan local cu Incubatorul de Afaceri Rezina, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă- filiala Rezina, Biblioteca Publică din Rezina, Biroul de traduceri ”Primveg SRL” , dar și cu Agenția de Turism ”Naidrob SRL”.

Totodată, mai nou, oferim asistență primăriilor. Din primăvară, NEXUS și-a propus să dezvolte localitățile prin oferirea serviciilor de scriere a proiectelor pentru atragerea fondurilor internaționale, inclusiv a capitalului financiar și social de la băștinașii migranți. La această ofertă privind oportunitățile migrației circulare pentru dezvoltarea economică locală au răspuns pozitiv peste 20 de primării din Rezina, dar și din localitățile arondate Centrului nostru: Soroca, Florești, Orhei și Șoldănești. Noi lucrăm productiv cu aceste primării în vederea identificării problemelor comunitare și planificării activităților de migrație și dezvoltare. În luna aprilie am reușit să scriem două note conceptuale pentru proiecte destinate primăriei din Rezina și Orhei, cu care am participat la concursul de granturi mici acordate de către guvernul Slovaciei.

Prin intermediul Centrului Mobil NEXUS am informat peste 100 de primari despre ofertele și serviciile noastre. Centrele noastre nu stau pe loc. Noi ne deplasăm în localități ca să oferim consultanță personalizată atât pentru localnici, cât și pentru administrație. Le explicăm primarilor despre posibilitatea și avantajele înfrățirilor cu localitățile de peste hotare, dar oferim și sprijin pentru identificarea migranților originari și asistență în crearea asociațiilor de băștinași.

Dacă să ne referim la orașul nostru, Rezina, domnul primar, Simion Tatarov, a salutat ideea de crearea a unei asociații de băștinași. Acum suntem în căutarea unui migrant voluntar pentru a demara procesul de fondare a asociației.

În plus, pentru a impulsiona dezvoltarea economică a comunității locale, Centrul NEXUS Rezina a inițiat o serie de ateliere gratuite care au avut scop să informeze localnicii despre posibilitățile legale de a migra, dar și de a-și dezvolta o afacere, având următoarele teme – ”Ia-ți grantul pentru afacerea ta!”, ”Viza în Marea Britanie”, ”Fonduri internaționale pentru dezvoltarea locală”, ”Programul Green Card”.

La fel, acordăm asistență și consultanță unor antreprenori. Tudor Duca, producător de extracte din plante medicinale, migrant reîntors, a beneficiat de cunoștințele de limba engleză pe care le are colega noastră Natalia Harștea. Natalia a tradus de mai multe ori pentru migrant. Iar acest lucru a facilitat șansele lui de a fi selectat pentru participarea la un concurs internațional de atragere de fonduri pentru dezvoltarea afacerii sale.

Da, am oferit informații veridice potențialilor migranți, am scris CV-uri în engleză, am completat formulare pentru obținerea vizei pentru Marea Britanie, am ajutat familii să se reunească după mai mulți ani de așteptare etc.

Centrul NEXUS Rezina este direcționat spre oferire de suport atât migranților, cât și primăriilor din cadrul raionului Rezina, dar și celor din raioanele arondate, astfel îndeplinim cu consecvență misiunea proiectului nostru ”migrează pregătit, revino mulțumit”.

Doar cu NEXUS, migrează pregătit, revino mulțumit!

Pentru informații și detalii ne găsiți: orașul Rezina, str. 27 August 1.

Telefon: 062100412

Autor: Natalia Harștea – Specialist migrație și dezvoltare NEXUS.