DISTRIBUIȚI

Știm că te întrebi de ce ar trebui să faci acest lucru și cât de protejat ești dacă lași datele tale personale pe pagina de web, din acest motiv am mers direct la sursă, la Comisia Electorală Centrală, (CEC) și am aflat răspunsurile.

De ce este important să mă înregistrez în prealabil dacă sunt în străinătate ?

Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie. Datorită acestei înregistrări putem stabili  concentraţia majoră de alegători în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare şi în alte localităţi decât cele pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova, cu acordul autorităţilor competente ale ţărilor respective.

Dacă nu mă înregistrez atunci nu voi putea participa la alegeri?

Cetățenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării și care, din diferite motive, nu se înregistrează în prealabil, îşi pot exercita dreptul de vot, prezentându-se la orice secţie de votare constituită în afara ţării. Aceşti alegători vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare.

Dacă în ziua alegerilor, alegătorul înregistrat în prealabil la o secţie de votare de peste hotarele ţării intenţionează să voteze pe teritoriul Republicii Moldova, el va putea vota la secţia de votare de pe teritoriul Republicii Moldova de unde a fost radiat, fiind astfel inclus în lista suplimentară. Alegătorul va completa şi va depune o declaraţie pe propria răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă.

Cât de protejate sunt datele pe care le las pe pagina www.alegator.md ?

Datele colectate în urma înregistrării prealabile sunt prelucrate exclusiv în scopuri electorale – pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Acestea sunt protejate şi nu sunt dezvăluite nici unei instituţii de stat din ţară sau de peste hotare.

Dacă n-am statut legal în străinătate, pot să mă înregistrez? Nu risc să-mi fac probleme?

Orice cetăţean al Republicii Moldova cu drept de vot, aflat în străinătate, poate vota la o singură secţie de votare constituită în afara ţării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv. Membrii biroului electoral al secţiei de votare constituit în afara Republicii Moldova nu au dreptul să examineze legalitatea aflării alegătorului pe teritoriul statului respectiv.

Alegătorul este în drept, cu cel mult 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să-şi anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Chiar dacă înregistrarea a fost anulată, cetățeanul poate să-și exercite dreptul la vot în ziua alegerilor prezentîndu-se la orice secţie de votare constituită în afara ţării.

Înregistrarea prealabilă poate fi făcută pe pagina www.alegator.md, iar ghidul îl poți găsi aici.